Reklama
 
Blog | Adam J. Švejda

Urban Culture – Fixed gear bikes

Co má společného dráhovej cyklista v elasťákách, newyorskej messenger a londýnskej umělec? Všichni jsou součástí nového fenoménu, který teď frčí ve městech od Portlandu, přes New York až po Tokio. Fixed gear bike neboli kolo bez volnoběhu nebo slangově furtošlap.

Fixed objevili messengeři. Nechali se inspirovat kolama, na kterých se závodí na oválech nebo na kterých silniční závodníci trénují přes zimu. Tyhle dráhové speciály mají fixní převod, který je při oválových časovkách výhodný a při tréninku nutí člověka zlepšovat techniku šlapání. Messengeři je přizpůsobili městskému provozu a svému naturelu vládců ulic – například zrušili brzdy.
Subkultura uživatelů fixed bikes je poměrně kreativní, takže narazíte na úžasné kousky, které mají blíž k designovým uměleckým dílům než dopravním prostředkům. Vedle fixed gear se zvedá velká módní vlna kol, s nimiž taky přišli messengeři, takzvaných single speed, tedy kol s jedním převodem, bez přehazovačky, ale s volnoběhem a většinou i ruční brzdou. Mezi libůstky pak patří zadní kolo vybavené jak kolečkem pro single speed, tak pro fixed – stačí ho podle potřeby nastavit. Mezi typické znaky fixed kol patří krátká rovná řidítka, s nimiž se   lépe kličkuje mezi auty, ale narazíte i na nesčetné verze klasických beranů. Velmi oblíbené je mixování komponentů z BMX kol – představce, sedla s dráhovými komponenty, loukoťová kola. Naprosto zásadní jsou různé varianty klipsen od jednoduchých kožených pásků po klasické ocelové. Klipsny také zlepšují možnost brzdění, které se dělá tak, že přenesete těžiště na přední kolo a silou zablokujete pedály, po čemž následuje elegantní skluz.

San Francisko, OKOLO a hypermarket

Reklama


Fixed bike je nejrychlejší a nejzábavnější dopravní prostředek v přeplněných městech, ale už teď se štěpí na další odvětví. Mezi hlavní směry patří styl San Franciska s jezdcem Massanem sponzorovaným firmou Leader Bikes, který je nekompromisně nejrychlejší na SF scéně a mezi jeho nejoblíbenější zábavu patří rychlá jízda z prudkých sanfranciských kopců. Další disciplínou je freestyle, kde je jasnou inspirací BMX. Na těchto kolech se jezdí především ve streetu a dělají se triky na místě i za jízdy. Poslední je hraní póla, kde se místo koní sedlají právě fixed kola. Jejich zvláštností jsou papírové disky ve výpletu pro zachycování míčků. Na evropské scéně udávají tón legendární italské firmy Bianchi, Cinelli a Masi. V poslední době se do popředí dere i švýcarská nu skool firma Gorilla orientovaná především na freestyle. Mezi nejzásadnější americké firmy pak patří Leader Bikes a nespočet lokálních garážovek především z Portlandu v Oregonu, který je hlavním městem fixed na východním pobřeží USA. Do Čech se fixed dostal především díky skupině OKOLO, což je partička umělců a novinářů odkojených BMX. Fenomén fixed se stal logickým pokračováním jejich zájmů. Protože je Praha kopcovitá a plná kočičích hlav, začali stavět speciální modely, na nichž budete moci naším hlavním městem uhánět i vy. Pokud byste chtěli hledat inspiraci v zahraničí, mezi nejzajímavější weby patří www.fixedgearlondon.com.
Nové pozoruhodné subkultuře hrozí to, co všem před ní, a to je semletí konzumní společností. Labely od Adidasu až po velké kolařské firmy už začínají představovat svoje kolekce a speciální vybavení pro fixed nebo single speed. Takže jestli chcete chytit trend v začátku, je nejvyšší čas vytáhnout starou dráhovou silničku po tátovi a předělat ji na fixed, protože za rok už na ni možná narazíte v hypermarketu. A to už vůbec nebude takové…

Napsáno pro Redway Magazine www.redwaymag.cz